Trondheim 20221231. Familie fyrverkeri skutt opp kl 19 på Kristiansten festning på nyttårsaften.Foto: Gorm Kallestad / NTB
Til glede for noen - og til stor irritasjon for mange. Lørdag kveld smeller det igjen fra privat fyrverkeri i Ekebergåsen.

For fjerde gang på kort tid: I kveld smeller det igjen over hovedstaden

Mens flertallet i bystyret ønsker forbud og meningsmålinger viser at folk flest er enig, fortsetter brannvesenet å gi tillatelser til oppskyting av fyrverkeri i Oslo. Lørdag kveld fyres det igjen opp fra Ekebergåsen.

Publisert

- Det vil bli avfyrt fyrverkeri ved Sportsplassen - Jomfrustien klokken 22 lørdag kveld i forbindelse med ett arrangementet, skriver 110-sentralen og Oslo brann- og redningsetatX.

Utover den korte meldingen, opplyses det ikke noe om hvem som får lov til å fyre opp. Men dette er den fjerde tillatelsen til privat fyrverkeri hovedstadens brannvesen har gitt iløpet av kort tid.

Tillatt i store deler av byen

Et klart flertall i Oslo bystyre er for å innføre forbud mot oppskyting av privat fyrverkeri. Og oslopolitikerne har gjentatte ganger bedt regjeringen endre loven slik at et lokalt forbud blir mulig å innføre.

Det er imidlertid den statlige loven om brann- og eksplosjonsvern som regulerer oppskyting av fyrverkeri, hvilket innebærer at det er regjeringen som må ta initiativ til en lovendring for at innstramming skal kunne skje lokalt i Oslo.

Per i dag er det kun innenfor Ring 2 og i blant annet trehusbebyggelse som på Vålerenga det er et forbud mot privat fyrverkeri. 

Vurderer forbud

Utover disse reguleringene kan hvem som helst søke Oslo brann- og redningsetat om å få lov til å skyte opp privat fyrverkeri.

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) mener imidlertid at kommunene allerede har mulighet til å forby privat fyrverkeri – også av andre årsaker enn brannsikkerhet.

– Men vi vil vurdere om det er behov for å be Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap om presiseringer av regelverket i lys av blant annet denne diskusjonen, sa Mehl tidligere i år.

Powered by Labrador CMS