Tre venner spiller trommer med og for papirløse mennesker på arbeidernes dag. Foto: Ka Man Mak
Tre venner spiller trommer med og for papirløse mennesker på arbeidernes dag. Foto: Ka Man Mak

Trio trommet takten og startet dans for papirløse i årets 1. maitog

Publisert Sist oppdatert

– Musikk trenger ikke papirer. Det spiller ingen rolle om du er fra Spania eller Senegal – vi danser, prater og bidrar for papirløse migranter, sier Marc Santin Duaso.

Blant deltakerne i årets 1. maitog i Oslo var en trommegruppe bestående av to personer fra Katalonia og en fra Colombia. De spilte afrikanske trommer for å støtte organisasjonen Mennesker i limbo, som hjelper papirløse migranter som ikke kan returnere til hjemlandet.

Under hele toget fikk trioen oppmerksomhet fra publikum. Mange leste plakatene deres, andre begynte å danse rundt dem.

Vil hjelpe papirløse

Perkusjonistene består av de tre vennene Johan Mosquera Gongora, fra Colombia, og Helan Recasens Sala og Marc Santin Duaso, fra Katalonia.

– Jeg er interessert i menneskerettigheter, og ønsket å engasjere meg for å hjelpe de papirløse, sier Helan Recasens Sala som har bodd i Norge ni år.

Intet amnesti i Norge

Hvor mange papirløse migranter som bor i Norge er usikkert. Antallet er anslått å være alt fra 3000 og opp til 18 000 mennesker. I motsetning til Sverige, Nederland, Belgia og England, har ikke Norge gitt noe amnesti for lengeværende asylsøkerne uten opphold.

Johan Mosquera Gongora har bakgrunn som musiker og aktivist i Colombia, hvor han brukte musikken til å formidle et politisk budskap.

– Jeg ventet kun i to måneder på min oppholdstillatelse. Men jeg vet at mange har ventet i mange år. Jeg kan ikke forestille meg hvor tungt det må være å leve uten rettigheter, sier han.

Trommer for papirløse