Årets 1. mai-markering samlet vel 8.000 mennesker på Youngstorget i Oslo. Foto: Anna Carlsson

8.000 til kamp mot sosial dumping og velferdsprofitører på arbeidernes dag i Oslo

Rundt 8000 mennesker feiret arbeidernes dag på Youngstorget mandag. Kamp mot sosial dumping og EØS-avtalen var blant hovedparolene.

Solen skinner fra en skyfri himmel og gradestokken er i ferd med å krype oppover mot et tosifret tall. Bannere og paroler klargjøres og folk myldrer til et stadig fullere Youngstorg midt i hovedstaden. Det går et stille forventningsbrus gjennom forsamlingen.

Etter snart fire år med blå-blå regjering og stadig forverrede vilkår for både den vanlige arbeider og "folk flest" er kampviljen stor. Med et stortingsvalg rett rundt hjørnet, oppfattes årets 1. mai kanskje viktigere enn på lenge. Nå skal motstanden mot de siste fire års politiske dreining og det fagbevegelsen og venstresiden omtaler som et råere og kaldere samfunn markeres.

Viktig kamp mot sosial dumping

I løpet av de siste fire årene har fagbevegelsen virkelig fått vann på mølla i kampen mot sosial dumping. Det de mener er den borgerlige regjeringens råkjør mot arbeidernes stillingsvern og rettigheter, har igjen blitt en viktig kampsak, noe som også gjenspeiles i en rekke av parolene i årets 1. mai tog.

1.mai - paroler ved fontene. Foto: Anna Carlsson

— La denne dagen og høstens valg bli et generaloppgjør mot makt og rikdom i landet vårt. Norge må igjen bli et land som tufter på et samarbeid over hele fjøla, ikke på egoismen til de rike på toppen, sier leder i Sosialistisk Venstreparti, Audun Lysbakken til stormende applaus fra et stort publikum på Youngstorget.

Samlet front mot velferdsprofitørene

En av de mest samlende parolene er kampen mot de såkalte velferdsprofitørene. Denne kampen har på mange måter satt sitt preg på politikken i hovedstaden det siste året. Hovedmann bak kravet, Rødt-leder Bjørnar Moxnes, forsikrer tilhørerskaren at Oslos byråd ikke automatisk kan forvente Rødts fortsatte støtte, om man firer på forbudet mot private i helse- og omsorgessektoren eller i barnehagene.

— Vi har gjennom vårt klare standpunkt mot velferdsprofitører klart å få byrådet til å hindre at det opprettes flere private barnehager i hovedstaden og sikret en rekommunalisering av private sykehjem, sier Moxnes.

Han lover at partiet vil være en like sterk part av dette arbeidet også framover.

— Byrådet skal vite at de ikke kan ta støtten fra Rødt som gitt. Skulle vi se en endring fra byrådet i slike saker, skal de ikke ta vår støte for gitt, understreker han.

Også SV-leder Lysbakken er klar på at kampen mot velferdsprofitørene er høyt prioritert.

— Byrådet i Oslo kjemper for å ta tilbake kontrollen over velferden, en svært viktig kamp for byens befolkning. Vi må få en slutt på velferdsprofitørene, understreker han.

Kamp for et rettferdig boligmarked

Boligmarkedet i byen har aldri vært vanskeligere å bli en del av for ungdom enn i dag. Skyhøye boligpriser og stadig lavere utlånsvilje hos bankene er i ferd med å utestenge en hel generasjon fra å sikre seg en bolig i hovedstaden. Leder for AUF i Oslo, Agnes Viljugrein, langet under dagens markering ut mot tilstandene på boligmarkedet.

— For første gang på flere tiår har vi kommet i den situasjonen at unge ikke har noen som helst mulighet til å skaffe seg en leilighet her i byen, påpeker hun.

Leder i AUF i Oslo, Agnes Viljugrein, mener ungdom stenges ute fra boligmarkedet i hovedstaden. Foto: Anna Carlsson

Hun maner til kamp mot det hun kaller organiserte bolighaier som opererer fritt i hovedstaden.

— Retten til bolig er en grunnleggende rettighet. Derfor er det ikke greit at rike bolighaier kan kjøpe både to, fem og 10 leiligheter, mens vanlig ungdom ikke kommer inn i boligmarkedet i det hele tatt. Dette må vi få en slutt på, understreker hun.

1. mai i Oslo, 2017
1. mai i Oslo, 2017
1. mai i Oslo, 2017
1. mai i Oslo, 2017
1. mai i Oslo, 2017
1. mai i Oslo, 2017
1. mai i Oslo, 2017
1. mai i Oslo, 2017
1. mai i Oslo, 2017
Powered by Labrador CMS